sådan onboarder du en freelancer i 3 trin

En freelancer behøver da IKKE et onboarding-program? Dét var måske din første tanke, da du klikkede dig ind på dette blogindlæg.

Men jo: Efterhånden som freelancere vokser til en større del af arbejdsmarkedet, er onboarding af freelancere og løst ansatte super vigtigt – både nu og i fremtiden.

Udførlig onboarding af freelancere vil nemlig gavne jeres virksomhed. For når freelancere er godt onboardet og kender til jeres måde at gøre tingene på, vil de udover at føle en større entusiasme, samtidigt blive mere loyale og være mere effektive i jeres arbejdsgange.

Onboarding af freelancere handler altså ikke bare om at give en ordentlig briefing til det projekt, de skal arbejde på, men om at forbinde dem til jeres virksomhedskultur.

Sådan onboarder du freelancere i 3 trin:

1. Intro: Skab visuel forbindelse til teamet

Frem for et telefonopkald og mail-korrespondancer skaber det en bedre forbindelse, hvis freelanceren kan se de mennesker, hun eller han skal arbejde sammen med. Det giver ekstra på loyalitetskontoen, og derudover vil freelanceren kommunikere mere åbent, jo bedre hun eller han kender sine kollegers fysiske udtryk, frem for udelukkende deres skriftlige kommunikationsform.

2. Adgang til digitalt pre- og onboarding-program

Jeres freelancere skal desuden have viden om jeres virksomheds historie, mission og vision. Frem for at holde et langt mundtligt oplæg for freelancerne, som kan være ressourcekrævende i sig selv, kan du give dem adgang til jeres digitale pre – eller onboarding-program. Freelancerne kan tage den digitale onboarding, når det passer ind i deres skema, og de kan nemt vende tilbage undervejs i projektet og følge op på informationer om jeres virksomhed om nødvendigt. Et tip er desuden at gøre den digitale onboarding levende og visuel, så freelancerne nemmere får forankret den viden de skal bruge om jeres virksomhed.

Desuden er det effektivt, at freelancerne har jeres værdier og vision i baghovedet undervejs i projektet. For på den måde kan freelancerne bedre holde alt på rette spor og sørge for at projektet bidrager til, at I kan nå jeres mål som virksomhed.

Læs også: Hvad er onboarding? Alt du skal vide om onboarding af nye medarbejdere

 

3. Teknik, fildeling og interne programmer

Alt det tekniske skal være fuldstændigt på plads, inden en freelancer begynder at arbejde for jer. Det er nemlig frustrerende – både for jer og freelanceren – hvis projektet er skudt i gang, og det så hurtigt drukner i administrative forsinkelser. Sørg derfor for at tildele adgang til alle jeres kommunikationskanaler, programmer og fildelingssystemer inden projektstart.

Når en freelancer har adgang til jeres interne beskedsystem, vil det være lettere at stille spørgsmål til projektet, og omvendt kan du også nemt dele opdateringer om projektet, og sørge for at freelanceren er up to speed. Forventningsafstemninger er desuden utroligt vigtige for freelancere. Derfor er det oplagt at samle alle relevante dokumenter om projektet i jeres fildelingssystem, som freelanceren får adgang til. På den måde kan freelanceren nemt følge op på bl.a. tidslinjen over projektet, hvilke samarbejdspartnere der skal inddrages undervejs og hvilke programmer freelanceren kan bruge til at løse særlige aspekter af opgaven.

Konsekvenser ved IKKE at onboarde freelancere

Freelancere kan i højere grad have brug for onboarding end fastansatte, da de ofte ikke har mulighed for at stikke hovedet ind til lederen med spørgsmål. Hvis en freelancer ikke har ordentlig viden om projektet eller styr på jeres værdier og behov som virksomhed, vil der derfor være en større risiko for at begå fejl.

Desuden kan freelancere potentielt skabe en krise for jeres virksomhed, hvis de ikke lever op til jeres regler, når det kommer til alt fra overholdelse af persondataforordningen til jeres interne etiske regelsæt om at modtage gaver fra andre eksterne udbydere.

 

Husk også på at freelancere der arbejder for jer, også vil reflektere jeres brand ud ad til. Hvis de ikke har styr på jeres værdier og ikke føler den store loyalitet over for jer, er der en chance for, at de taler dårligt om jer for potentielle kunder eller skabe misforståelser, der skader jeres brand. 

Vil du vide mere om, hvordan du nemt kan få medarbejdere ombord i jeres virksomhed med et interaktivt preboarding-program? Så læs Learningbanks gratis Preboarding-guide: En tryg start der fastholder i lang tid 

Læs også mere om hvordan du kan gøre træning i love og regler sjovere for både  fastansatte og freelancere her.